Italiaans Restaurant Oostende

Italiaans restaurant oostende.

Van Monopoli naar Oostende.

Vito Centomani, chef-kok is geboren in 1981 en oorspronkelijk afkomstig uit Monopoli (provincie Bari).  Vito kwam al heel vroeg in de keuken. Hij hielp zijn moeder en grootmoeder met het bereiden van zelfgemaakte tomatenpuree, wijn en vers brood.  Maar het eerste contact met het kookfornuis  was te danken aan zijn vader, visser en kok van zijn vissersboot.  Zijn vader, jammer genoeg veel te vroeg overleden, nam zijn zoon tijdens de vakanties mee tijdens het vissen.  Zo beschermde hij Vito tegen de gevaren van de straat. Op het schip zorgde  hij voor de kombuis, maakte het ontbijt klaar of maakte vis schoon voor de bemanning. 

Het eerste keerpunt in zijn carrière kwam echter in de jaren van militaire dienst toen Vito in dienst trad bij de marine.  Aanvankelijk hielp hij  in de keuken om nadien de kantine voor de onderofficieren te beheren. 

Een van de meest toffe ervaring is ongetwijfeld die van Dubai en Abu Dabi, waar de hij  de kans kreeg om de basisprincipes van de etnische keuken te leren kennen.  Na het voltooien van zijn militaire dienst verhuisde hij naar Rome om de opleiding economie en handel te volgen.  Om zijn studie te betalen werkte hij in pizzeria’s, bars en restaurants. 

Met een grote wil om te leren en professioneel te groeien verhuisde Vito naar Londen waar hij de kans kreeg om ervaring op te doen bij Gatti’s: een luxe Italiaans restaurant in een van de wolkenkrabbers op een steenworp afstand van de London Stock Exchange.  Terug in Puglia na het voltooien van zijn studie, opende Vito 4 restaurants: het “belli-fresco”, “The King”, “Pescheria Centomani” en “Osteria Centomani”  

De grootste uitdaging was Osteria Centomani: een visrestaurant op de heuvels van de Ieria-vallei in Martina Franca. Aanvankelijk geloofde niemand in dit project , maar in korte tijd werd het een referentiepunt  voor foodlovers.  Vito  behaalde dan ook  in 2017 de “chef-awards”: een prijs die in Milaan werd ontvangen in aanwezigheid van chef-koks van het kaliber Bruno Barbieri.  Na de verkoop van de Osteria Centomani werkte Vito twee jaar als consultant bij start-ups in Italië voordat hij landde in België, waar hij, 6 maanden als consultant werkte bij  Resto Marina.

In augustus 2019  besloot hij, samen met zijn vennoot Katrien Baele, die het administratieve   luik op haar neemt,  “Resto Vito” te openen . 


Vandaag is Vito tevens lid van de Italian Chefs Federation waarvoor hij de rol van coördinator van West-Vlaanderen vervult  en maakt hij deel uit  van het team van het Italiaanse nationale koksteam in België. 

Resto Vito

Geniet mee van de sfeer van ons italiaans restaurant en het adembenemend zicht op de Mercator.