Italiaans Restaurant Oostende

Italiaans restaurant oostende.

Van Monopoli naar Oostende.

Vito Centomani, chef-kok is geboren in 1981 en oorspronkelijk afkomstig uit Monopoli (provincie Bari).  Vito kwam al heel vroeg in de keuken. Hij hielp zijn moeder en grootmoeder met het bereiden van zelfgemaakte tomatenpuree, wijn en vers brood.  Maar het eerste contact met het kookfornuis  was te danken aan zijn vader, visser en kok van zijn vissersboot.  Zijn vader, jammer genoeg veel te vroeg overleden, nam zijn zoon tijdens de vakanties mee tijdens het vissen.  Zo beschermde hij Vito tegen de gevaren van de straat. Op het schip zorgde  hij voor de kombuis, maakte het ontbijt klaar of maakte vis schoon voor de bemanning. 

Het eerste keerpunt in zijn carrière kwam echter in de jaren van militaire dienst toen Vito in dienst trad bij de marine.  Aanvankelijk hielp hij  in de keuken om nadien de kantine voor de onderofficieren te beheren. 

Een van de meest toffe ervaring is ongetwijfeld die van Dubai en Abu Dabi, waar de hij  de kans kreeg om de basisprincipes van de etnische keuken te leren kennen.  Na het voltooien van zijn militaire dienst verhuisde hij naar Rome om de opleiding economie en handel te volgen.  Om zijn studie te betalen werkte hij in pizzeria’s, bars en restaurants. 

Met een grote wil om te leren en professioneel te groeien verhuisde Vito naar Londen waar hij de kans kreeg om ervaring op te doen bij Gatti’s: een luxe Italiaans restaurant in een van de wolkenkrabbers op een steenworp afstand van de London Stock Exchange.  Terug in Puglia na het voltooien van zijn studie, opende Vito 4 restaurants: het “belli-fresco”, “The King”, “Pescheria Centomani” en “Osteria Centomani”  

De grootste uitdaging was Osteria Centomani: een visrestaurant op de heuvels van de Ieria-vallei in Martina Franca. Aanvankelijk geloofde niemand in dit project , maar in korte tijd werd het een referentiepunt  voor foodlovers.  Vito  behaalde dan ook  in 2017 de “chef-awards”: een prijs die in Milaan werd ontvangen in aanwezigheid van chef-koks van het kaliber Bruno Barbieri.  Na de verkoop van de Osteria Centomani werkte Vito twee jaar als consultant bij start-ups in Italië voordat hij landde in België, waar hij, 6 maanden als consultant werkte bij  Resto Marina.

In augustus 2019  besloot hij, samen met zijn vennoot Katrien Baele, die het administratieve   luik op haar neemt,  “Resto Vito” te openen . 


Vandaag is Vito tevens lid van de Italian Chefs Federation waarvoor hij de rol van coördinator van West-Vlaanderen vervult  en maakt hij deel uit  van het team van het Italiaanse nationale koksteam in België. 

CHASING DREAMS

DROMEN, DURVEN, DOEN

Katrien Baele, geboren in 1976, oorspronkelijk afkomstig uit Deinze.  Katrien studeerde af in 1998 in hogeschool Gent en behaalde een bachelor bedrijfsbeheer.  Na een vijftal jaar werken in een verzekeringsmaatschappij, behaalde ze haar lerarenopleiding en ging gedurende 15 jaar lesgeven.

Vanuit een persoonlijke interesse volgde ze een praktijkcursus vastgoed.  Een docent merkte haar passie op en motiveerde haar om hierin verder te gaan.  Wat later deed ze haar BIV stage, opende haar eigen kantoor en is sinds 2016 zaakvoerder van Immo Katrien.

Toen ze in 2019 Vito Centomani ontmoette, was ze overtuigd van zijn capaciteiten als chef en samen startten ze het restaurant Resto Vito.  Een ideale combinatie, waar chef Vito zich toelegt op het reilen en zeilen van het restaurant ter plaatse.  Katrien neemt achter de schermen alles rond personeel, PR en financieel bestuur op zich.

Haar passie voor vastgoed, interieur, bouwen en verbouwen past naadloos bij de bouw van het drijvend restaurant in het Mercatordok.

Samen met architectenbureau Volt en een aantal topaannemers werkte ze meer dan een jaar samen om tot dit prachtig resultaat te komen.  Voor haar is dit zeker haar  meest uitdagend project en dat geeft haar enorm veel voldoening.

Resto Vito

Geniet mee van de sfeer van ons italiaans restaurant en het adembenemend zicht op de Mercator.